- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Norsk Cognac i Sverige
Norsk Cognac i Sverige


Braastad Cognac
Richard Braastad för en norsk-fransk familjetradition vidare med produktion av cognac i den franska regionen Cognac. Richard är en gentleman i den gamla skolan och det är mycket angenämt att tala om cognac med honom. Han har en spännande historia att berätta och historien försämras ju inte av att hans sprit är riktigt bra.
Historien började med att holländarna lärde fransoserna att destillera sitt rätt lankiga vin till sprit. Det var bistra tider för vinproducenterna längs floden Charente under 1500 talet. Allehanda transporter skedde på floden Charente i distriktet Cognac och framförallt salthandeln var betydande. De holländska handelsmännen förmedlade kunskapen om destillationens hantverk, vilket gav den positiva effekten att väsentligt mindre vikt och volym behövde transporteras. Transportkärlet var vanligtvis fat av trä. Historien förtäljer som vanligt att det var ett misstag som skapade vad vi idag kallar cognac. Ett fat glömdes bort och hittades senare varvid man upptäckte att spriten blev bättre med lagring på fat. Resten av historien känner vi till.
Idag har cognac inte samma position på spritbordet som den en gång hade och i Sverige har istället whisky tagit stora marknadsandelar under senare år. Jag besökte Edinburgh i Skottland under 80-talet och träffade av en slump företagsledningen för ett av Skottlands ledande destillerier. Under en blöt middag fick jag höra hur man ville öka konsumtionen av whisky. Whiskyindustrin var då inne i en nedåtgående trend och många producenter hade ekonomiska problem. Under åren hade flera anläggningar varit tvungna att slå igen eller gått i konkurs. Tidigare var mycket av whiskyn en blandning av olika sorter, “blended whisky”. Idag är det istället maltwhisky som röner stora framgångar. Målsättningen för spritfabrikanterna var att söka en ny marknad och få yngre personer att dricka whisky. Whisky ansågs i mitten av 80-talet som gammalmodigt och konservativt. Stora marknadsföringsinsatser gjordes och man dammade av varumärket “Maltwhisky”. Resten är ju som bekant historia och medborgarna i Sverige tillhör ett av de ledande konsumenterna av maltwhisky räknat per capita. Jag tror att whiskyn till viss del har tagit över som populär finsprit från just cognac. Men nu skönjer jag en ny positiv trend för cognacen i vårt land. Det är spännande att se hur utvecklingen är i Norge där man har fyra gånger högre konsumtion av cognac jämfört med Sverige, samtidigt som whisky inte alls är lika populärt.

Nya trender idag
En pågående trend är att använda cognac i cocktails jorden runt, berättar Richard Braastad, vilket är positivt för cognacsindustrin. Han och hans kollegor reser världen runt och visar upp sin cognac för den yngre generationen. Jag fick prova en god cocktail blandad med bland annat pressad ingefärsjuice och fläderblomsvodka och drinken var härligt uppfriskande och god (se bild ovan). Ett annat användningsområde för cognac, som jag sett under senare år, är att använda cognac som måltidsdryck. Kanske är det inte bara i Kina som cognac och gastronomi hör ihop. Jag minns att vi västerlänningar förfasade oss över kinesernas dryckesval till mat, men idag är vi själva där. Jag som är i övre medelåldern och en sann vinvän är kanske svårare att övertyga än den yngre generationen. Men jag måste medge att cognac fungerar riktigt bra till många maträtter och i andra sammanhang än efter kaffet och desserten. Exempelvis bjöds jag att prova Braastads V.S.O.P tillsammans med kantareller, bondbönor och dill. Denna komposition stod Petter Viding, Årets Kock 2010, för. Det var överraskande gott säger en utpräglad vinvän. På bilden nedan ses Petter Vidings kantareller med bondbönor och dill.

Braastad Cognac
Hur hör det norskklingande namnet Braastad och cognac ihop? Jo, det började för mer en hundra år sedan med att en ung norsk entreprenör styrde kosan till det berömda spritdistriktet Cognac. Sverre Braastad gifte in sig i en cognacsfamilj och utvecklade rörelsen vidare internationellt. Hans goda kunskaper i främmande språk och kännedom om andra kulturer öppnade upp nya marknader för cognacshuset. Familjen har fortfarande sin norska förankring kvar och Richard Braastad, som är femte generationen efter sin förfader, kan till viss del fortfarande klara av vårt broderlands tungomål. Det är lite exotiskt och spännande med en cognac med ett norskt namn och en norsk förankring tycker jag.

Systembolaget har ett antal av Braastads olika cognac i både ordinarie sortiment som i beställningsortimentet.
Braastad V.S, # 398 kostar 299 kronor för 70 cl.
Braastad V.S.O.P, # 80569, kostar 346 kronor för 70 cl.
Braastad X.O, # 100 kostar 349 kronor för 50cl.
Braastad tillhör inget av de stora världsledande cognacshusen med sina konglomerat. Braastad är en liten spelare på världsarenan men deras sprit är fullt i klass med de mer kända varumärkena och jag gillar Braastads personliga stil.



