- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
En liten kinesisk bankett för hemmabruk
En liten kinesisk bankett för hemmabruk

Jag valde ut några favoriträtter. Recepten kommer från olika källor som kombinerats med information från vänner och kockar för att få den smak jag vill ha. Jag gillar att göra mat i denna stil och när du väl hittar smakerna går det bra att leka lite med dem.

Kletigt fläsk! (ca 4 portioner)
- 1 kg fläsksida,
- 1 liter hönsbuljong
- 1 morot
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 bit ingefära (ca 5 cm)
- 2 citrongräs (grovt hackad)
- 1 torkad chili
- 1 msk jordnötsolja
- 2 msk risvin

När fläsket är klart, lyft upp detta, låt det svalna och skär sedan upp det i lagom stora delar för en tugga, ca 3×3 cm. Under tiden vi väntar på detta börjar vi med att förbereda förrätterna och marinaden till fläsket.

- 2 msk jordnötsolja (alt. solrosolja)
- 1 msk sesamolja
- rivet limeskal från en lime
- juice från en lime
- 1 pressad vitlöksklyfta
- finhackad ingefära, ca 3 cm
- 1 finhackad röd chili
- 1 finhackad citrongräs
- 1 msk chilibönpasta
- 2 msk mörk soja
- 1 msk mörk söt soja
- 1 msk farinsocker
- 1 msk honung
- Lite salt och peppar
Rör ihop. Låt fläsket marinera i cirka 15-30 minuter. Lyft ur fläsket och stek detta på hög värme så det får en krispig yta. Koka under tiden upp resten av marinaden så den blir riktigt tjock och häll över fläsket samt lite finskuren salladslök .

Loading...
Dryck till min kinesiska bankett
Det finns mycket bra riesling och du hittar många bra tips om letar lite här på DinVinguide.se, se bland annat i länkarna nedan. En favoritproducent är Dönnhoff från vinregionen Nahe i Tyskland. Vinet lanserades i november, men det finns ännu några flaskor kvar – skynda, skynda!

Dönnhoff riesling trocken 2016, Nahe, Tyskland, 159:-, Nr 90331

Ett annat riktigt fint alternativ kommer från Västerbotten och Brännlands cider.
Pernilla Perle, Västerbotten, Sverige, Brännlands cider, 99:-, Nr 82020
Detta är en lätt mousserande cider men riktigt snygg äppelsmak. Den smakar lite som nymosade äpplen, lite kryddig, lite söt och smakrik men också härligt fräsch. Till detta kommer en fin syra som ger drycken en fin längd och spänst. Här finns en bra balans och det är utmärkt till lite het asiatisk mat. Bubblorna ger också helt rätt stämning till min bankett.
Det här inte bara gott, det värmer också kroppen efter kalla vinterdagar. Rätterna innehåller vissa råvaror som kanske inte alla har hemma, du kan dock hitta dem i många asiatiska butiker. Över tid har jag lärt mig att det är lika viktigt att ha olika typer av soja och risvinäger samt lite risvin i skafferiet som att ha en välfylld vinkällare, åtminstone om du vill kunna göra bra kinesisk mat hemma.
Magnus Reuterdahl







