- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Ganbei – det är dags för baijiu
Ganbei – det är dags för baijiu

Kinesisk miniparlör för den törstige!
Baijiu är kinesisk sprit och betyder ungefär vit sprit, ordet kommer från kinesiskans jiu som betyder alkohol. Den liknar brännvin i stilen även om smaken är mer aromatisk och jästig i den kinesiska spriten. Det är en sprit med umamitoner! Ordet jiu används i nästan alla benämningar av alkoholhaltiga drycker i Kina. Huangjiu är gult vin (ofta gjort på ris, t ex Shaoxingvin), pijiu är öl och putaojiu är namnet på druvvin, med mera, med mera.

En miljard kineser kan inte ha fel!
Vi i Sverige tillhör det så kallade vodkabältet. Det är ett område i norra Europa, Ryssland och delar av Asien där spritdrycker har dominerat alkoholkonsumtionen under lång tid. Detta begrepp kommer från Time magazine år 1964. Trots detta har vi på något sätt missar Baijiu. Time missade å andra sidan att det dricks och produceras ohemula mängder sprit i Kina. Så mycket att vi i vodkabältet kan tyckas vara måttliga i vår konsumtion även när vi drack som mest.
Baijiu är världens mest producerade sprit. I Kina destilleras omkring 10 miljarder liter per år. För att förstå hur mycket detta är kan vi jämföra med produktionen av vodka, den motsvarar cirka 4 miljarder liter per år, i hela världen.
Vad är baijiu?

Baijiu skiljer sig från annan destillerad sprit. Innan den destilleras så jäser man den, denna process kallas för jiuqu. Jäsningen görs antingen i gropar i marken eller i behållare av lera eller betong och den kan göras med flera olika metoder. Efter jäsningen destilleras och lagras spriten innan den buteljeras. Dessa olika processer skapar de olika stilarna av den kinesiska spriten.
Det finns 12 olika smakkategorier för Baijiu. De är baserade på dryckens doft snarare än dess smak. Tre stilar är vanligare än de andra, jiang xiang (sås-doft), nong xiang (stark doft) och qing xiang (mildare doft). Dessa skapar ett helt nytt universum av smaker och dofter som alla är tydligt kopplade till de olika kinesiska köken. Det finns officiellt åtta olika kök i Kina, men det finns åtminstone 55 erkända minoritetsbefolkningar och över 400 inofficiella, så det finns många olika kök och variationer på kök att mixa baijiu med.
Loading...
Loading...
Loading...

Något som redan annonserats är att Stikki Nikki kommer göra baijiuglass även i år. Det låter kanske udda, men jag provade förra året och de var riktigt goda, missa dem inte. Jag ser fram emot årets glassar! Vid sidan av detta kommer flera barer att göra baijiucocktails under den kommande helgen, till exempel: Surfers, Zinnia (Magnolias nya cocktailbar på Götgatan), Waipo, Österlånggatan 17 och NoFo Bar i Stockholm samt Miss Voon i Uppsala. Fler är på gång så håll koll på facbooksidan ovanför. Vill du träffa mr Baijiu himself, Ludvig Sääf, kommer han sälja glass med StikkiNikki i Gamla stan den 9 augusti, klockan 14.00.







