- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Gott nytt kinesiskt nyår – råttan kommer!
Gott nytt kinesiskt nyår – råttan kommer!

Loading...
Gott nytt kinesiskt nyår – råttan kommer!

Loading...

Tja, julen må ha dansat ut, tillsammans med någon udda kille som heter Knut. In kommer istället en herre vid namn Chen och serverar ekorrfisk gjord på mälargös. Han serverar friterade småfiskar, hummer på kinesiskt sätt, sött och hett fläsk, rökt hett fläsk, oxfilé, en fantastisk mild svampsoppa och dumplings med mera. Rätterna kommer och det verkar aldrig ta slut. Detta är en fest där smaklökarna får åka med alla attraktioner på nöjesfältet.

Säg efter mig: det är inget riktigt kinesiskt nyår utan baijiu!

Pratar vi öl och kinesisk mat är Tsingtao lager ett klassiskt och bra val. Detta är en öl som på många sätt påminner om vanliga lager från Svedala. Det har dock en liten hint av sötma vilket gör att det kan upplevas som lite jolmig om den är för varm eller om du bara vill ha en öl. Den passar dock riktigt bra till mycket av den kinesiska maten. Sötman och tyngden i ölet hjälper till att dämpa hettan i de hetaste rätterna och öl är en bra törstsläckare.
Kinesisk sprit är den andra klassiska drycken. Baijiu är världens mest sålda sprit. När det produceras mycket så görs det också många sorter. Det är även en kinesisk sanning. Stilarna går från fruktiga och lite söta till kryddiga och vodkalika samt aromatiska och örtiga. Min rekommendation, kolla med personalen vad som passar och drick den till maten, inte efter. Personligen gillar jag baijiu allra bäst till den hetaste maten, dvs mat från Sichuan.
Det dricks vin i Kina men det är inte en traditionell dryck. Idag odlas det också en hel del vin och det har blivit populärt i vissa delar och kretsar. Här i Sverige drick vi dock gärna vin till maten och det fungerar även till kinesisk mat. Det är dock bra att ha lite olika viner till olika rätter, eller vin till vissa och öl till andra. Än så länge är dock vinlistan i regel ganska tunn på de flesta kina-krogar, så satsa på ett som är bra och ta öl till andra rätter.
När vi kommer till vin så finns en tumregel, champagne fungerar till allt. Denna tumregel gäller även kinesisk mat. Utöver detta fungerar ofta lite fruktigare mousserande viner som en Cava eller Cremant av något slag.
Andra bra kombinationer är en alvarinho från Vinho Verde eller albarninho från Rias Baxia alternativt en chardonnay med struktur snarare än smak av ekfat eller en sauvignon blanc från Sancerre eller Bordeaux. Ytterligare ett alternativ är en lite fruktdriven chenin blanc från Sydafrika också borde fungera riktigt bra.
Med andra ord välj ett vitt vin med mycket fräschör en fin fruktig ton, gärna lite sötma och struktur men inte för mycket ek.


Just detta vin är nog ovanligt på kina-krogar men leta efter ett fruktigt vin från Rhonedalen gjort på shiraz eller grenache, en shiraz från Australien eller en nya världen cab.
Du vill ha ett smakrikt vin med solmogen frukt och lite struktur samt en dos tanniner. Tanninerna passar ofta fint till de lite sötare rätterna och ger dem en extra dimension när vinet biter ifrån. Till de hetare rätterna vill du istället ha ett mjukare och fruktigare vin och går du på rött kan en till exemepel oekad merlot fungera fint.
På det stora hela, det finns många kul smakkombinationer, men du behöver våga leka med smakerna. Passa på när ni är många personer och har många rätter på bordet, t ex vid en bankett!
Till er som har kina-krogar. Våga prova mer vin till er mat, satsa på några bra smakkombinationer och glöm de billigaste vinerna. Har ni bra mat måste vinet matcha maten. Då kommer fler vinälskare att köpa mer vin!
Låt oss ha en vecka eller två fyllda med frosseri, då råttorna dansar på bordet och katterna är tillfälligt borta – ganbei (botten upp) och gott nytt år (igen)!
Magnus Reuterdahl
Vi provade dessa rätter på restaurang R.Asia i Solna, du kommer inte bli besviken om du går dit. Beställ från al a carte menyn eller ring och boka in en meny istället för buffén, då blir det riktigt bra. Andra som serverar bra kinesisk mat är till exempel Formosa i Gamla stan, eller hos China på Södermalm. Tyvärr har Erik Videgård kör två datum till med sin hot-pot restaurang, den 24 och 25 januari, enligt hemsidan är de dock fullbokade (det kan ju dock bli avbokningar). Jag hoppas också att den kommer tillbaka i en eller annan form.

Magnus Reuterdahl
På torsdag och fredag, den 8-9 augusti, var det World baijiu day. Baijiu är Kinas vita sprit och datumen är valda utifrån att siffran 8 på kinesiska uttalas ba och siffran 9 jiu. Tillsammans blir det Bajiu, nästan som namnet på spriten. Ganbei (Skål)!

Magnus Reuterdahl
Häng med och upplev "riktig" kinesisk mat och dryck i Stockholm. Kina är ett spännande land som många fascineras av. Det är ett stort och mångfacetterat land och särskilt intressant är de många olika matkulturer och drycker som kommer därifrån. De är också en väg att utforska och förstå Kina. Du behöver inte åka dit för att påbörja din resa, det finns mycket att utforska här, på hemmaplan.
