- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Kinesisk sprit och fiskdoftande aubergine
Kinesisk sprit och fiskdoftande aubergine

Baijiu är en världens äldsta destillat, en vit sprit vars första stapplande steg försvunnit i historiens dimmor. Sannolikt började kineserna att bränna sprit redan under Han dynastin (202 f.Kr-220e.Kr). De första destillaten som liknar det vi kallar baijiu gjordes dock något senare, under Tang Dynastin period(618-907 e.kr). Omkring 1400 år senare är baijiu världens mest producerade sprit, det görs cirka 10 miljarder liter per år. Det har länge varit en spritsort som gått under västvärldens radar. Under senare år har dock en del börjat få upp ögonen för den, och det finns några baijiu på bolaget sedan tidigare, bland annat Kweichow Moutai och Fenjiu. Andra sorter har kommit och gått. Sedan ett par dagar finns det tre nya sorter på bolaget; en med stark doft (strong aroma), en med såsdoft (sauce aroma) och en med risdoft (rice aroma). För den senare stilen är det bolagspremiär!
Baijiun är precis som våra svenska kryddade snapsar och akvavit en måltidsdryck, därför bjuder jag också på receptet till en av mina favoriträtter från Kina. Den kommer från Sichuan provinsen och heter Fiskdoftande aubergine. Till denna rätt passar också en av de aktuella baijiusorterna passar perfekt. Vilken får du veta nedan.
Trots rättens namn är det inte en fiskrätt, det närmaste vi kommer är ett eller två stänk med fisksås. Namnet hänger i stället ihop med att kryddsammansättning och tillbehören i såsen förr var vanlig till fisk i Sichuan. Jag älskar denna rätt där hetta, sötma och syra bandas i perfekt balans. Det finns också ett djup i smakerna och härliga texturer i auberginen. Med en liten baijiu till blir det perfekt harmoni!
China is the place for food but Sichuan is the place for flavour!
Fiskdoftande aubergine
Det kinesiska namnet på rätten är Yu Xiang Qie Zi och den kommer från Sichuan-provinsen i södra Kina. Matmässigt är det många som känner till regionen bland annat tack vare dess heta mat som kryddas med chili och sichuanpeppar (hua jiao). Det sägs att det finns mer än 5000 maträtter från regionen, så det finns mycket att utforska smakmässigt och det är inte bara hetta du kommer hitta.
Fiskdoftande aubergine är en ganska enkel rätt att tillaga, även om den innehåller en del olika moment. Vi börjar med att rimma auberginen, sedan friterar vi den och kokar till sist en sötstark, lite syrlig sås. Om du får tag i färsk kinesisk aubergine så kan du skippa rimningen.
Nedanför hittar du mitt recept på rätten. Det är en rätt med viss hetta, denna kan dock anpassas efter din personlig smak. Rätten ska vidare serveras riktigt varm, så var försiktig så du inte skållar munnen. En måltid är inte komplett utan dryck och när vi kommer till kinesisk mat är det också vanligt att mer än en maträtt. I glaset tycker jag att du ska ha shaoxingvin eller baijiu, Mer om dessa drycker kan du läsa nedan. En ljus öl fungerar dock också bra! I vår receptguide hittar du fler recept på god kinesisk mat, några exempel är Char siu, Dan Dan nudlar eller Dongpo rou.
Loading...
Loading...

Kinesisk sprit och fiskdoftande aubergine
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.
I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.







